det der vedrører den ene af to lige store dele

FireShot Capture 5 - Fwd_ KKB - blad nr _ - https___mail.google.com_mail_u_0_#inbox_15d9448df64f243e

PORTALEN

9. september – 8. oktober 2017

Fernisering lørdag 9. september 14-17

 Alle er velkomne, gratis adgang

FireShot Capture 12 - - file____C__Users_lmj.KCDOM_Downloads_Bladnr121.pdf

Knytter de visuelle kunstarter sig kun til det vi ser, eller også til det som ikke kan ses. Et aspekt af det sete er lyset, som rammer vores øje; et andet aspekt er dens mørke. Men hvad betyder det ”at se et bælgmørke”, ”at opfatte mørket”?
Astrofysikerne undrer sig også, når de betragter himmelhvælvingen om natten, hvor stjernerne er omringet af et tæt mørke. Eftersom der er et uendeligt antal galakser og lysende himmellegemer i universet, er det mørke, vi ser på himmelen noget, som kræver en forklaring.
I det ekspansive univers flytter de mest fjerntliggende galakser sig fra os med så høj en hastighed, at deres lys ikke kan nå ned til os. Det, som vi opfatter som himmelens mørke, er det lys, der rejser lynhurtigt mod os, og som alligevel ikke kan nå os, fordi de galakser, som det kommer fra, flytter sig med en hastighed højere end lysets. Astrofysikernes undren, er netop det blik kunstneren også prøver på at fastholde ikke alene på epokens mørke, men også i dette mørke at opfatte et lys, som har retning mod os, og som fjerner sig uendeligt fra os.
Det vil igen sige: at ankomme punktligt til et møde med kunstværket, som man kun kan komme for sent til. Det repræsenterer det ene af to lige vigtige dele; det synlige og det usynlige.